Valid HTML4
Valid CSS

Cern

A CERN a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a World Wide Web születési helye. A francia-svájci határon helyezkedik el, Genftől kissé északra. Az alapító okiratot 1954. szeptember 29-én írták alá 12-en, jelenleg viszont már 20 tagországgal rendelkezik. Célja részecskegyorsítók biztosítása a nagyenergiájú fizika számára, nemzetközi együttműködések keretében számtalan kísérletet építettek fel itt. A fő telephelyen Meyrin-ben van egy nagy számítástechnikai központ is, rendkívül hatékony adatfeldolgozó kapacitással. Jelenleg 3000 teljes idejű alkalmazottja van, és mintegy 6500 tudományos kutató és mérnök ? 80 nemzet 500 egyeteméről ?, a világ részecskefizikai közösségének mintegy fele, dolgozik CERN-beli kísérleteken. A nagyközönség szívesen látott vendége a CERN Mikrokozmosz kiállításának, és lehetőség van időnként ténylegesen működő detektorok szervezett látogatására is.

A CERN betűszó:


Eredetileg az Európai Atommagkutató Tanács (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) rövidítése. A CERN-t 11 ország hozta létre 1952-ben a laboratórium megépítésére. Később a Tanács elnevezést központra változtatták (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire). Mai hivatalos neve: CERN European Laboratory for Particle Physics ? CERN Európai Részecskefizikai Laboratórium, azaz a betűszó elvált a tényleges rövidítéstől.

Fontosabb tudományos eredmények:

A CERN és a számítástechnika

A World Wide Web (világháló) alapelveit Tim Berners-Lee a CERN munkatársaként dolgozta ki. Jelenleg a sok távoli számítógépet összekötő Grid-et fejlesztik a CERN-ben, amely az LHC miatt jelentősen megnövekedett számolási szükségletet hivatott kielégíteni.

A CERN tagjai

Alapító tagok: Belgium, Dánia, Németország, Az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Jugoszlávia, Norvégia, Olaszország, Svájc, Svédország.

leírás